Sosekjøtt

Jeg trodde den ene gryten jeg hadde lagd og skrevet oppskrift på her var Sosekjøtt, men det var noe som ikke stemte ut ifra hva jeg forbandt med Sosekjøtt. I Hjemmet i forrige uke fulgte det med et hefte med 12 tradisjonelle matretter, og da var Sosekjøtt en av disse rettene. Det står skrevet at Sosekjøtt er festmat i fjordfylket, og det serves både til dåp, konfirmasjon og bryllup. Jeg gjorde noen små endringer på oppskriften jeg fant. 


2 - 3 personer 

ca 400 gram, renskåret storfekjøtt  (mørbrand eller flatbiff )
Her har jeg brukt mørbrand
Del kjøttet i terninger
3 små løk, delt i båter (jeg brukte mer løk enn det som sto i oppskriften)

Ha smør i stekepannen og stek kjøttet på middels varme til kjøttet har fått en fin stekeskorpe
Stek over flere ganger, og vann ut pannen hver gang
Ha det ferdig stekte kjøttet over i pannen
Ha vann/ kjøttkraft til rett under kjøttet (jeg brukte en kjøttbuljongterning)

Krydre med salt og pepper
Ha smør i pannen, ha i løkbåtene og la de bli myke og litt gyllene
Ha løken i gryta
Ha i 1 laubærblad (glemte det denne gangen)

Blir det skum på toppen, fjern det

La kjøttet trekke under lokk i ca 45 min, til kjøttet er mørt. Det skal ikke koke.
Bland/ rist ut 3 ss hvetemel i litt vann, og tilsett jevningen i gryten under omrøring. La trekke i ca 6 minutter. ( Denne gangen brukte jeg brun maisennajevner, og hadde det opp i gryta veldig tidlig, den ble i tykkeste laget )

Jeg hadde i sukkerkulør (kunne ventet eller hatt i mindre mengde, for det ble litt mørkt)

Smak til med salt og pepper
Server med kokte poteter og kålstuing, eller ertestuing.

Vi tok tyttebærsyltetøy ved siden av, og det syntes vi smakte til denne retten

Oppskrift;
Kålstuing