Elgstek (viltstek)

Min Kjære går på jakt så vi får litt viltkjøtt. Det hender det blir en stek, da lager jeg den på samme måte om det er elg, hjort eller rådyr. Jeg har kraftbein i fryseren, som jeg bruker til saus når jeg har vilt. 

Først tørket jeg kraftbenene og la de i kjele dekket med vann. Kok opp

Når det er kokt opp, sil av og ha kraftbeina på middels varme til sausen skal lages.

Ha i ildfast form; 
Smør 
1 stor gulrot med skall, grov delt
1 løk med skall, delt
5 einebær, hakket

Tørk steken og gni den inn med salt og pepper

Her har jeg brukt 1 kg stek som er til 4 personer
Sett ovnen på 175 grader, ha i steketermometer og stek til termometeret viser 72 grader ca 1 1/2 time

Viltsaus; 
2 ss smør, brunes ha så i
2 ss hvetemel
Lag en jevning

Spe med ca 5 dl kraft, silet (har du ikke kraftbein bruk kjøttbuljonterning og kraft fra formen steken har ligget i, vann ut ildfastform)
Ha i lettrømme, ca 1/4 beger
6 eiebær, hakket
Smak til med salt og pepper

Når jeg ikke er fornøyd, bruker jeg matfløte eller lettrømme for å justere smaken. Jeg bruker også litt tyttebær i sausen for smaken sin del.


Server steken med kokte poteter, saus, grønnsaker etter valg og tyttebærsyltetøy

                                                                                                                              
Rester;

Enten varmer jeg opp og serverer på samme måte dagen etter, eller jeg lager gryte. Da deler jeg opp kjøttet i terninger og har i sausen

Gryte av elgstek (viltstek)

5 sjampinjong deles og has i tørr panne
La sjampinjongen få en gyllen farge og ha det opp i gryten
2 løk, hakkes
Stekes på middels varme til løken er myk og gyllen.
Ha løken i gryten

Smak til med salt og pepper.

Server gryten med potetmos, grønnsaker og tyttebærsyltetøy

Det smaker også godt med poteter og andre grønnsaker enn jeg har brukt her

Oppskrift på hjemmelaget potetmos; 
Potetmos