Fersk suppe og kjøtt, grønnsaker, poteter og sur søt saus

Jeg liker å lage forskjellige retter av viltkjøtt, men favoritten høst og vinter er fersk suppe med tilbehør. Den smaker ennå bedre dagen etter den er lagd. Jeg lager akkurat samme rett av oksekjøtt, da bruker jeg høyrygg. Om min Kjære ikke får kjøtt når han har vært på jakt, ber jeg han alltid ta med kraftbein, for det kan jeg bruke til mange forskjellige retter.
4 - 6 porsjoner; (Når jeg lager denne har jeg rester en til to dager)

ca 2 kg Elgkjøtt eller Høyrygg 

Kraftbein

Kok opp kraftbein først, jeg bruker alltid kraftbein hvis det er lite bein på kjøttet jeg skal ha i suppa.

Når det er kokt opp skummer jeg av, det kan koke på svak varme ca 45 min 

Tar bena ut av kjelen, skummer av, og tar så kjøttet opp i kjelen. La det få et oppkok, og etterhvert la kjøttet trekke.

Før grønnsakene has i, skummer jeg av en gang til

Grønnsaker, 
1 kål,  i strimler
5 -6 gulrøtter, i terninger 
1 purre, i skiver/ biter 

Først har jeg purren oppi, så gulrøttene 

Kål koker jeg først opp i egen kjele, og la stå å trekke en stund før jeg har den i suppa. Dette tipset fikk jeg for en del år tilbake (Hjelper litt i forhold til luft i magen ) 

Når kålen koker, lager jeg farseboller som jeg har i suppen 

Har tilslutt kålen i suppa, og lar suppa stå å trekke 1 1/2 - 2 timer 

Sur søt saus ; 
( Jeg lager vanligvis smør og mel jevning og sper med kraft, smaker til med sukke, eddik, salt og pepper ) 

Her har jeg brukt ; 
ca 5 dl kraft  
1 grønnsaksbuljongterning
Maisennajevner
ca 1 1/2 ss eddik 
ca 3 ss sukker 

Litt salt og hvit pepper  
1/2 løk finhakket 

Suppa er klar til servering, krydrer med muskatnøtt 

Server så kjøttet, grønnsaker, poteter og sur søt løksaus