Jeg liker å lage forskjellige retter av viltkjøtt, men favoritten høst og vinter er fersk suppe med tilbehør. Den smaker ennå bedre dagen etter den er lagd. Jeg lager akkurat samme rett av oksekjøtt, da bruker jeg høyrygg. Om min Kjære ikke får kjøtt når han har vært på jakt, ber jeg han alltid ta med kraftbein, for det kan jeg bruke til mange forskjellige retter.
4 - 6 porsjoner; (Når jeg lager denne har jeg rester en til to dager)
ca 2 kg Elgkjøtt eller Høyrygg
Kraftbein
Kok opp kraftbein først, jeg bruker alltid kraftbein hvis det er lite bein på kjøttet jeg skal ha i suppa.
Når det er kokt opp skummer jeg av, det kan koke på svak varme ca 45 min
Før grønnsakene has i, skummer jeg av en gang til
Grønnsaker,
1 kål, i strimler
5 -6 gulrøtter, i terninger
1 purre, i skiver/ biter
Først har jeg purren oppi, så gulrøttene
Kål koker jeg først opp i egen kjele, og la stå å trekke en stund før jeg har den i suppa. Dette tipset fikk jeg for en del år tilbake (Hjelper litt i forhold til luft i magen )
Når kålen koker, lager jeg farseboller som jeg har i suppen
Har tilslutt kålen i suppa, og lar suppa stå å trekke 1 1/2 - 2 timer
Sur søt saus ;
( Jeg lager vanligvis smør og mel jevning og sper med kraft, smaker til med sukke, eddik, salt og pepper )
Her har jeg brukt ;
ca 5 dl kraft
1 grønnsaksbuljongterning
Maisennajevner
ca 1 1/2 ss eddik
ca 3 ss sukker
Litt salt og hvit pepper
1/2 løk finhakket
Suppa er klar til servering, krydrer med muskatnøtt
Server så kjøttet, grønnsaker, poteter og sur søt løksaus