Kalkun har jeg gått over til å bruker fileter. Noen ganger kjøper jeg ferdig marinerte, andre ganger marinerer jeg selv. Jeg variere med tilbehør, men bruker som regle litt appelsinjuice til stekingen og til sausen.
ca 200 gram per person
Jeg legger filetene på papir og tørker de
Marinade lager jeg av appelsinjuice (kan også bruke appelsin) salt, pepper og timian
Så har jeg kalkunfiletene i en pose, heller marinaden over og lar det stå i kjøleskap minst en time
Brun smør i pannen, ha i kalkunfiletene og stek de gyllene på hver side
Sett stekeovnen på 125 grader, ha litt smør i ildfast form og sett filetene i oven i 60 - 70 minutter eller til kjernetemperaturen er 65 grader
Saus;
Smelt smør i jerngryta til det blir gyllent
Ha så i;
Hvetemel til det blir jevning
Kraft, jeg vanner ut stekepannen og har et par buljongterninger i panna før jeg har det i sausen
Sper med litt av marinaden (ikke for mye for da blir det for mye appelsinsmak)
Når kalkunfiletene er ferdig ha krafta fra ildfast form over i sausen
Ha i litt kremfløte
Smak til med salt og pepper
Bruk sukkerkulør om du ikke får rett farge
Server kalkunfilet med grønnsaker og poteter, jeg variere så det er bare å bruke dine favorittgrønnsaker og poteter etter valg. Jeg bruker også tyttebær til.
Bildet er fra første nyttårsdag, og det er rester fra dagen før.
Da hadde venninna mi lagd deilig Waldorf salat.
Enklere saus;
3 - 4 dl vann
1 buljongterning
Brun maisennajevner
Litt sukkerkulør
Salt
Pepper
Litt matfløte /kremfløte
Helt til slutt, ha over kraften fra kalkunen
Litt appelsinjuice/marinade
Har jeg rester av kalkunfilet bruker jeg de i salat, pytt i panne, eller omelett. Det går fin an å bruke kalkunfilet på pizza og i pai.