Fløtegratinerte poteter har jeg lagd siden slutten av 1980 tallet, og det passer godt til det meste av kjøtt. Det er også en god variasjon til andre typer poteter, og veldig greit å få bruke opp poteter isteden for å kaste. Jeg foretrekker å bruke kokt poteter isteden for råe, da syntes jeg de blir best og jeg har mer kontroll på når de er ferdig. Underveis har jeg endret en del på krydring, men har landet på å lage fløtegratinerte poteter på denne måten. Jeg lager det til to personer eller når vi skal ha gjester. Fløtegratinerte poteter kan gjøres ferdig i god tid, ha alt over bortsett fra fløte, ha over gladpakk og sett formen kaldt. Hell over fløten rett før den settes i ovnen.
2 personer
5 - 6 poteter ( jeg regner 2 - 3 poteter per person)
Poteter ferdig kokte eller rå deles i skiver
Legg tynt lag med poteter i en ildfast form
Krydre med;
Salt
Pepper
Hvitløk, fedd eller tørket , jeg bruker 1 - 2 fedd hvitløk som jeg finhakker
Timian, fersk eller tørket
Legg over ost
Jeg lager fløtegratinerte poteter i to lag, da er det en runde til med;
Poteter
Krydder
Ost
Hell over matfløte, det trengs mindre væske til de råe potetene enn til de som er kokt og avkjølt
Jeg bruker ca 1 dl til råe og ca 1.5 til ferdig kokte (ca 5 poteter) 2 personer. Bruker du kokte poteter fra dagen før, eller som har blitt tørre trengs noe mer fløte.
Gratineres i ovnen;
225 grader i 15 - 20 minutter, kokte poteter (har jeg kokt opp poteter og ikke brukt rester, da er gjerne potetene varm og trenger kortere tid i ovnen, da skal den gratineres til osten er gyllen)
200 - 225 grader i ca 40 min, råe poteter, her må det følges med når potetene er ferdige. Følg også godt med på ostens, den kan fort bli for mye stekt før poteten er freidige. Skjer det kan du legge et bakepapir over formen så osten ikke blir overstekt
Under har jeg noen retter hvor jeg har brukt fløtegratinerte poteter;