Brun lapskaus minner meg om min Bestemor. Hun var veldig flink til å lage mat, og hennes brune lapskaus var veldig god. Jeg husker vi spiste den kald på brødskiva dagen etter, og det smakte også veldig godt. Lapskausen jeg lager er det jeg har kommet nærmest i smak, på hvordan jeg husker den var hos Bestemor.
4 porsjoner;
500 gram bankekjøtt
10 poteter
5 gulrøtter
2 løk
1 kålrot
1 purrerot eller 1/4 sellerirot (eller begge deler)
Del kjøttet i terninger og stek kjøttet på høyt varme i jerngryta, når kjøttet er stekt ha vann som så vidt dekker over kjøttet. Har du ikke jerngryte bruk panne som tåler høy varme, og stek kjøttet i flere omganger. Ha kjøttet over i gryta og vann ut pannen hver gang, ha vannet over i gryta. Stek løk gyllen i stekepannen og ha den over i gryta. La dette stå på svak til middels varme 1/2 times tid.
Del grønnsakene i treninger og ha alt i gryta. La det så vidt dekkes av vann over kjøttet og grønnsakene. La det få et oppkok
La lapskausen stå på lav varme i ca 1 1/2 - 2 timer, eller til gryta er tykna og kjøttet mørt.
Serveres med flatbrød og tyttebærsyltetøy, jeg har også over litt kruspersille