Oksestek med tilbehør

Jeg er veldig glad i å lage mat, og liker godt de gode gamle tradisjons rettene. Jeg var flinkere til å lagde dette til søndagsmiddag tidligere, og ba ofte noen til oss. Oksestek har vært på menyen hos oss i alle år, men de siste årene har jeg nesten ikke lagd oksestek, bare tull for vi liker det godt alle sammen. Det som er fint med stek er at det meste kan lages ferdig en stund før det skal tilberedes, og mye av jobben foregår i ovnen.


Jeg regner ca 1 kg kjøtt til 4 personer, her hadde jeg 1 1/2 kilo som var nok til 6 personer

Når jeg lager stek, pleier jeg å ha løk og gulrøtter i bunnen på ildfast form sammen med litt smør, her her jeg også litt purrerot og sellerirot.

Steken er blodig, så jeg tørker alltid godt før jeg krydrer med salt og pepper, Gnir krydret godt inn i steken.

Om jeg gjør dette klart før steken skal i ovnen, legger jeg steken oppå grønnsakene og setter i kjøleskap. Tar det ut og setter på benken en stund før det skal tilberedes.


Bruner smør i jernpanna og bruner steken rundt hele veien før jeg har den i ovnen 

Jeg satte ovnen på 125 grader, og brukte steketermometer. Stilte inn grandene til 65, da blir steken rosa og er litt blodig. Det tar ca 2 timer til steken er ferdig, jeg liker at steken får hvilt før jeg skjærer den opp. 

Den kan også stekes ved 175 gradere, da tar det 1 1/2 - 2 timer avhengig av hvordan du vil ha steken Grandene; 70 gir rosa i midten ( ca 1 1/2 time) og 75 grå snittflate (ca 2 timer) . 


Brun saus;
4 porsjoner

2 ss smør brunes jernpannen, sett ned platen til middels varme
Ha i
2 ss hvetemel og rør til en god jevning

Ha i kraft ca 4 dl.

Jeg vanner ut stekepannen og bruker den kraften i sausen sammen med en kjøttbuljongterning og litt vann. Sausen er da veldig tykk, for jeg skal bruker kraften fra steken og grønnsakene. Når steken er ferdig siler jeg av kraften og har over i sausen. Jeg koker opp litt vann og har det i ildfast form rører rundt i grønnsakene og siler av en gang til. 

Har i sukkerkulør til jeg får riktig farge 
Smaker til med salt og pepper 


Grønnsaker kutter jeg opp i den størrelsen jeg ønsker og setter det i kjøleskapet frem til de skal kokes opp. Først gulrøtter i kokende vann la de koke litt, så tilsetter jeg blomkål og lar det få et nytt oppkok, tar tilslutt i brokkoli som jeg så vidt lar koke litt. Da blir ikke grønnsakene overkokt, og det er fortsatt noe motstand i grønnsakene. 

Jeg serverte steken med kokte poteter, grønnsaker, brun saus, tyttebær og suragurker. Bruker også surkål om jeg har. 

Her har jeg dekket på til middag, og alt står å god gjør seg før gjestene kommer. Når vi skal ha gjester koker jeg gjerne opp potetene i god tid, og pakker de inn i pledd og har de under dyna. Der holder potetene seg varme lenge.

Jeg syntes det er koselig å be noen til søndagsmiddag, det er lenge siden sist så det var jammen på tide. Denne søndagen ble det tre retters middag, sopp og løksuppe til forrett, stek med tilbehør til hovedrett og sjokolademoussé til dessert.

Her er oppskrifter;
Sopp og løksuppe 
Sjokolademoussé