Pepperstek med fløtegratinerte poteter, salat og saus

Pepperstek hadde vi i på Gjesten kro hvor jeg jobbet fra midten av 1980 tallet. Der ble den servert med sjampinjong stuing, reker, salat og poteter etter valg. Jeg begynte etterhvert å lage en peppersaus når jeg lager pepperstek. Varierer med sauser og tilbehør, men har som regle reker , og det gjør denne retten litt annerledes. 




2 personer

Beregn 180 - 200 gram ytre eller indrefilet av okse pr person.

Tørk biffen
Krydre med grov pepper
Stekes i brunet smøre med høy varme
La biffen hvile

Tilbehør: 

Stekt sopp og løk;
Del 6 - 7 aromasopp eller sjampinjong  i biter og ha den i tørr panne
Ha i 2 sjalottløk, hakkede
Ha i litt smør
La det steke på svak varme til løken og soppen blir myk
Smak til med salt og grov pepper

Peppersaus;
2 dl matfløte
2 ts soyasaus
1/2  - 1 ss grovknust pepper
Salter ikke da, soya sausen er ganske salt

Bland alt sammen


Fløtegratinerte poteter; 
Her har jeg brukt poteter fra dagen før, da må det brukes noe mer fløte enn om de er råe.

2 - 3 poteter pr person, deles i biter og has i ildfast form
ha over 1 hvitløkfedd, finhakket/ eller hvitløkkrydder
Krydre med grov salt, grovpepper og timian
Ha over revet ost
Ha over matfløte, her brukte jeg ca 1.5 dl

Varmes ved 200 grader til osten har blitt gyllen ca 20 min

Serverte med
Chrispisalt, tomater, rødløk og fetaost
Reker

Her fra en annen gang, det samme som over men asparges i tillegg