Kjøttkaker med ertestuing

Kjøttkaker har jeg lagd så lenge jeg har lagd mat. Oppskriften fant jeg i et hefte for mange år siden, og den har jeg aldri endret. Vi syntes det smake godt med hjemmelaget kjøttkaker med tilbehør, og som vanlig liker jeg å variere med saus og annet tilbehør. 


4 porsjoner

500 gram karbonadedeig/ kjøttdeig
1 1/2 ts salt

Ha salt over karbonadedeigen å la trekke inn litt

Ha så i;
1/2 ts pepper
1/4 ts muskatnøtt
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
1/2 - 1 løk finhakket


Bland alt sammen

Spe med melk ca 1 1/2 dl (kan også bruke vann)

Lag runde kaker

Stek kjøttkakene i stekepannen


Brun saus; 
ca 1/2  liter vann tilsett to kjøttbuljongterninger, kokes opp
Ha i
Brun maisennajevner, prøv deg litt frem
1/2 løk, finhakket

Bruk sukkerkulør for å få rett farge

Ha i litt vann i stekepanna hvor kjøttkakene har blitt stekt og ha væska opp i sausen

Smak til med pepper og salt (jeg er forsiktig med salt når jeg bruker buljong)


Ha kjøttkakene i sausen 


Ertestuing;
Smelt smør 
Ha i hvetemel 
Spe med kraften av en boks erter
Ha i 2 bokser husholdnings erter 

Blir den for tykk, ha i mer væske fra erte boksen eller litt smør
Blir den for tynn ha i litt maisennajevner 

Smak til med salt, hvit pepper og muskatnøtt 


Servete kjøttkakene med kokte poteter, saus, ertestuing, tyttebærsyltetøy og suragurker 

Til kjøttkaker smaker det godt med kålstuing, kålrabistappe, eller grønnsaker etter valg. 

Har jeg kjøttkaker igjen, fryser jeg de ned til en annen gang, da varmer jeg de i sausen. Om det er saus igjen fryser jeg kjøttkaken i sausen. Om det bare er 1 - 2 kjøttkaker igjen fryser jeg de ned, da kan de brukes til f.eks pytt i panne.