Kjøttkaker har jeg lagd så lenge jeg har lagd mat. Oppskriften fant jeg i et hefte for mange år siden, og den har jeg aldri endret. Vi syntes det smake godt med hjemmelaget kjøttkaker med tilbehør, og som vanlig liker jeg å variere med saus og annet tilbehør.
4 porsjoner
500 gram karbonadedeig/ kjøttdeig
1 1/2 ts salt
Ha salt over karbonadedeigen å la trekke inn litt
1/2 ts pepper
1/4 ts muskatnøtt
1/4 ts ingefær
2 1/2 ss potetmel
1/2 - 1 løk finhakket
Spe med melk ca 1 1/2 dl (kan også bruke vann)
Lag runde kaker
Stek kjøttkakene i stekepannen
Brun saus;
ca 1/2 liter vann tilsett to kjøttbuljongterninger, kokes oppHa i
Brun maisennajevner, prøv deg litt frem
1/2 løk, finhakket
Bruk sukkerkulør for å få rett farge
Ha i litt vann i stekepanna hvor kjøttkakene har blitt stekt og ha væska opp i sausen
Smak til med pepper og salt (jeg er forsiktig med salt når jeg bruker buljong)
Ha kjøttkakene i sausen
Ertestuing;
Smelt smør
Ha i hvetemel
Spe med kraften av en boks erter
Ha i 2 bokser husholdnings erter
Blir den for tykk, ha i mer væske fra erte boksen eller litt smør
Blir den for tynn ha i litt maisennajevner
Smak til med salt, hvit pepper og muskatnøtt
Servete kjøttkakene med kokte poteter, saus, ertestuing, tyttebærsyltetøy og suragurker
Til kjøttkaker smaker det godt med kålstuing, kålrabistappe, eller grønnsaker etter valg.
Har jeg kjøttkaker igjen, fryser jeg de ned til en annen gang, da varmer jeg de i sausen. Om det er saus igjen fryser jeg kjøttkaken i sausen. Om det bare er 1 - 2 kjøttkaker igjen fryser jeg de ned, da kan de brukes til f.eks pytt i panne.